Hogyan és hányszor mossak fogat egy nap?

Hogyan és hányszor mossak fogat egy nap?

Ez az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, ha a fogaink egészségének megőrzésén kezdünk el morfondírozni. Már az elején fontos leszögezni, hogy a legfontosabb nem az, hogy milyen márkájú termékekkel végezzük a tisztítást, hanem az, hogy miként. Hiába vesszük meg a legdrágább fogkefét és a legjobban ajánlott fogkrémet, ha a tisztítás végeredménye, ami rajtunk múlik, nem elégséges, és a fogakon, ínyen lepedék marad. Ezért érdemes az alább felsorolt általános fogmosási szabályokat betartani, emellett pedig a fogaink egyéni igényeire is odafigyelni.

Legalább naponta kétszer, a reggeli és az esti étkezésünk után mossuk meg fogainkat. Az étkezés és a fogmosás között legalább fél órának kell eltelnie. A fogtisztítást a napközbeni étkezések között is ajánlott megismételni, különösképp, ha szuvasodásra, fogkőképződésre hajlamos fogaink vannak, vagy van már tömött fogunk.

A fogmosás technikáját a legegyszerűbben úgy lehet összegezni, hogy a fogak minden felszínét, beleértve a fogközöket is, megfelelő ideig és ugyanolyan alapossággal kell megtisztítanunk. Emellett mind az ínyt, mind pedig a nyelvet meg kell mosnunk fogkefével és/vagy nyelvtisztító kefével, a garatból pedig szájvízzel kell eltávolítanunk a baktériumokat. Ezek valamelyikének elmaradása esetén csak félmunkát végeztünk.

A mechanikai tisztítás minősége a legfontosabb, és nem az, hogy milyen eszközöket használunk. Kézi fogkefe esetén körkörös mozdulatokkal kell az íny felől a rágófelszín felé lemosni a lepedéket, és odafigyelni a leghátsó fog mögötti terület alapos megtisztítására is.

Általánosan elmondható, hogy elektromos fogkefe alkalmazásával könnyebb jól fogat mosni, mivel itt a mozgást – amely nem mellékesen egy igen jól kitalált, professzionális rezgő mozgás – a gép végzi el helyettünk, nekünk csak a fej helyzetét kell változtatni. Mindenkinek ajánlott beszereznie egyet, főként azoknak, akik nem bíznak a kézügyességükben, vagy egy biztosabb eredményt szeretnének elérni.

Sokan hibáznak abban, hogy zárt szájjal mosnak fogat, így a fogmosás közben tudják elintézni egyéb teendőiket a lakásban. Ez azért nem helyes, mert sok területre zárt száj mellett nem képes elérni a fogkefe, mivel így az orca ráborul a hátsó fogak felszíneire, és a belső fogfelszínek sem érhetők el megfelelően. A fogmosás közbeni nyitott szájtartással tehát hatékonyabbak lehetünk.

Az egyéni fogazati adottságokat figyelembe kell venni a legmegfelelőbb eszköz és technika kiválasztáshoz. Ehhez szükséges felmérni a fog és az íny állapotát, melyben fogorvosunk tanácsát érdemes kikérni. Például kikoptatott fognyakú fogak esetén más technikát és eszközöket kell alkalmaznunk, mint a torlódott fogaknál vagy a teljesen ép fogak esetén.

A fogközi területek tisztításáról sem szabad megfeledkezni. Normál, azaz szűk fogközök esetén, fogselymet használjunk, íny-visszahúzódás vagy résesség esetén pedig fogköztisztító kefét. Sajnos a legtöbben ezeket kihagyják a napi rutinból, ami a fogászati problémák többségét okozza.

A fogmosásnak minimum 2 percig kell tartania, azonban, ha ragacsosabb, vagy szénhidrát-dúsabb ételeket fogyasztottunk a nap folyamán, ami sajnos a mai ember táplálkozására jellemző, abban az esetben 2,5-3 percszükséges. Ügyelni kell arra, hogy minden fogfelszínt ugyanannyi ideig mossunk. Ezt úgy lehet a legkönnyebben kivitelezni, ha felosztjuk az időt bizonyos intervallumokra fogcsoportok vagy fogfelszínek szerint. Két jó módszert ajánlunk:

1) 4 kvadránsra osszuk a fogakat: jobb felső, jobb alsó, bal felső, bal alsó. Eszerint mind a négy területen (min.) 30 mp-et töltsön a fogkefe, így összesen (min.) 2 perc fogmosási idő jön ki.

2) 3 területre osszuk a fogak felszíneit: belső, külső, rágófelszín. Minden felszínt 30 mp-ig mossunk. Kezdjük a belső, nyelv felőli felszínekkel (alul és felül), mivel ezek nehezebben elérhetőek, a fogmosás kezdetén pedig általában jobb a koncentráció. Folytathatjuk az orca felőli részekkel majd a rágófelszínekkel alul és felül, a lényeg az, hogy mindhárom terültre kellő figyelmet fordítsunk. Ennél a módszernél összesen 3 perc fogmosási idő jön ki.

Mindkét technika esetén figyeljünk arra, hogy a leghátsó fogak hátulsó felszíneit se hagyjuk ki. Az íny mosásánál pedig a legfontosabb az, hogy ne nyomjuk rá erősen a fogkefét, különben könnyen lesúrolhatjuk, ami fognyaki kopáshoz és fogérzékenységhez vezethet. A fogmosás végeztével a fogselymezés következzen.

A helyes technika elsajátítása nem könnyű feladat, ezért érdemes professzionális tanácsot kérni. Ha úgy gondolja, van még mit javítani, de nem tudja pontosan hol a hiba, mi szívesen segítünk Önnek. Kérjen hozzánk időpontot, és mi teljes körű szájhigiéniás oktatásba és tanácsadásban részesítjük!

Megosztás: