Ki kell-e cseréltetnem az amalgámtömésemet?

Ki kell-e cseréltetnem az amalgámtömésemet?

Az amalgám hosszú éveken át nagyon jó tömőanyagnak bizonyult, és a helyes szájápolás mellett jelenleg is megfelelő zárást biztosíthat azoknál a fogaknál,  ahol ilyen anyagot használtak. A legtöbb aggodalmat a tömés higanytartalma okozza, amivel kapcsolatban több ellentmondásos vélemény van.

Egy kutatás szerint, ha minden fog minden felszíne amalgámmal lenne tömve, az sem jelentene egészségügyi kockázatot. Mivel higany csak a tömés készítése vagy eltávolítása során szabadulhat fel a tömésből,  ez megfelelő szívóberendezés használatával és izolálással nem jelenthet veszélyt a kezelések során. A megszilárdult amalgámtömésnek pedig bizonyított egészségkárosító hatása nincs. Elővigyázatosságból azonban a legtöbb országban már nem használják, helyüket pedig az esztétikus, modern kompozit tömések vették át.

Abban az esetben, ha röntgenen az adott fognál elváltozás nem látható, panasz nincs és a tömés épnek mondható, tehát nem észlelhető törés, repedés vagy rés, akkor nem indokolt az amalgám tömés cseréje. Ezek a típusú tömések gyakran mély üregekbe vannak behelyezve, így a tömés eltávolítása során fennállhat a fogbél sérülésének veszélye. Az esztétikai okból történő cserét tehát érdemes fontolóra venni.

Ritka estben az amalgám összetevőinek valamelyikére allergia alakulhat ki, ami azonban általában jellegzetes tüneteket okoz (fehér elváltozás a nyálkahártyán, fekély, bőrkiütés, stb.). Ezekben az esetekben a tömés eltávolítása természetesen mihamarabb szükséges.

Amennyiben régi töméseit szeretné megvizsgáltatni vagy kicseréltetni, keressen minket bizalommal! Rendelőnkben egy alapos fizikális és röntgen vizsgálat után történnek kezeléseink, az ellátásra szoruló fogakban pedig a legmagasabb minőségű esztétikus tömőanyagokat használjuk.

Megosztás: