Milyen időközönként érdemes fogászati szűrésre járni?

Milyen időközönként érdemes fogászati szűrésre járni?

Fogorvoshoz járni a legtöbben nem kedvelnek. Azonban mint minden egészségügyi területen, itt is igaz az, hogy a megelőzésnek van a legnagyobb jelentősége. A fogaink esetén ez az állítás fokozottan igaz, mivel itt a problémák egymásra épülve alakulnak ki. Ha időben észreveszik őket, akkor minden probléma még a kezdeti stádiumban, egyszerűen és gyorsan orvosolható. Ezt érdemes szem előtt tartani minden vizsgálat előtt.

Már az első fogak kibújása után ajánlott évente fogorvosi szűrésen részt venni, mert így tudjuk biztosítani azt, hogy ne legyen szükség a jövőben komolyabb kezelésre. A szűrővizsgálatokon fogak állapota mellet az egész szájüreget vizsgáljuk – a fogakat körülvevő támasztó szöveteket, az ínyt, csontszövetet, a szájüregi nyálkahártyát, a nyelvet- és adott esetben az arcon, nyakon lévő járulékos elváltozásokat. Így minden esetben ez a vizsgálat rákszűrés és góckutatás is egyben, mely a fizikális vizsgálat mellett a friss röntgenfelvétel kiértékelésével történik.

Sajnos a gyulladásos, gócos és a daganatos elváltozások nem kímélik a fej-nyak régiót, és a szájüreget sem, ezért nemtől, kortól függetlenül fontos az évenkénti szűrővizsgálatuk. Vannak olyan esetek is, amikor rendszeresebb kontroll szükséges, félévenkénti, vagy akár ennél is gyakoribb, ezt mindig a kezelőorvos határozza meg.
Általánosságban elmondható, hogy akinek a rendszeres szűréseken nem szokott találni a fogorvos elváltozást és megfelelő szájhigiéniát tud fenntartani, annak a továbbiakban is elegendő az évenkénti kontroll. Ha gyakrabban alakulnak ki a problémák, legyen az lyukas fog, fogkő stb., akkor félévente javasolt a szűrés.

Amennyiben teljes körű állapotfelmérést és fogászati szűrővizsgálatot szeretne, kérjen hozzánk időpontot online, vagy telefonon, és mi készséggel állunk rendelkezésére!

Megosztás: