Mit tehetek, ha a gyerekem nem szeretne fogorvoshoz menni?

Mit tehetek, ha a gyerekem nem szeretne fogorvoshoz menni?

Egy gyermek számára általában sokkal ijesztőbb egy orvosi beavatkozás, mint egy tapasztalt felnőttnek. Egy nagy székbe kell beülnie, ahol idegenek veszik körül és ismeretlen, hangos eszközökkel szeretnének a szájukba nyúlni. Ha ezekre az eseményekre felkészítjük őket otthon, akkor könnyebb dolgunk lesz.

A legfontosabb, hogy a szülő esetleges fogorvostól való félelmét a gyermek ne észlelje. Az esetek többségében ugyanis ez a probléma forrása. A kisgyermekkora jellemző, hogy a csemeték szüleiket szeretnék utánozni, rájuk szeretnének hasonlítani. Nemcsak a szájhigiéniás szokásokat fogják elsajátítani, hanem a fogorvosi fóbiákat is. Semmiképp ne mutassuk ki aggodalmunkat a fogorvosi látogatás előtt, az erre való felkészítést pedig nyugodt, könnyed hangulatban tegyük meg.

Sokat segít, ha a kezelések előtt beszélgetünk arról, miért van a kezelésre, látogatásra szükség. Ez történhet mesés formában, mondjuk el, hogy mit is csinálnak a fránya fogmanók. Segítségünkre vannak ilyen témájú videók, dalok mesék az interneten és találhatunk a játékboltokban orvosos/fogorvosos játékokat, mesekönyveket is. Sőt, akár szerepjátékként is eljátszható otthon, hogy mi fog történni. Ha korábban járt már fogorvosnál a gyermek és félt, akkor ezekkel az játékos módszerekkel megtudhatjuk azt is, mi okozza számára a legnagyobb szorongást, így könnyebben tudjuk azt feloldani.

Érdemes az esetlegesen előforduló kellemetlen dolgokra is felkészíteni őket, ilyen például az érzéstelenítő injekció, a “szuri”. Jobban elfogadható a pici fájdalom akkor, ha felkészülünk rá. Hasonlatokat használhatunk, ami segíti a könnyebb megértést pl. “Olyan érzés lesz a szuri, mint egy szúnyogcsípés”.

Minél korábban történik az első fogorvosi vizsgálat, annál jobb. Már 2-3 éves kortól ajánlott a tejfogakat leellenőrizni, majd pedig évente egyszer, így biztosan nem lesz probléma a fogacskákkal a jövőben. Az első alkalommal általában egy bevezetés történik, ahol a gyermekek megismerkedhetnek a rendelői környezettel. Az első tényleges kezelést utána érdemes elkezdeni.

Javaslat: Az először kibújt fogacskákat is már tisztítani kell. Különböző baba-fogtisztító kendők kaphatók erre a célre, majd az idő előrehaladtával és a fogak számának növekedésével gyermek fogkefék és fogkrémek javasoltak, életkortól függően. A napi mosakodási rutinba minél előbb tesszük bele a fogmosást, annál természetesebb lesz az a jövőben is. Minimum kétszer, étkezés után, reggel és este szükséges fogat mosnia a gyermekeknek is. Amikor a fogak már szorosan egymás mellett vannak, a fogselymezést is tanítsuk meg nekik. Ha a tejfogak épek maradnak, akkor a maradó fogaknak sem lesz baja, ellenkező esetben a fogszuvasodást okozó baktériumok áttelepednek az új fogakra is.
A fogak váltási időszakában minden gyermeket érdemes fogszabályozó szakorvoshoz vinni, akkor is ha szerintünk nincs eltérés. Ha a fogak sorban állnak, a fogszuvasodásra sokkal kevésbé lesznek hajlamosak, emellett pedig fontos a kiegyensúlyozott fog- és ízületi terhelés szempontjából is, nem beszélve a fonetikai és esztétikai tényezőkről, melyek serdülő korban okozhatnak önbizalom problémákat is. 

Egy-egy kezelést követően a legjobb az, ha a gyermekek maguk is büszkék lesznek a saját teljesítményükre, miután megdicsértük őket. Ha mégis tárgyi ajándékot szeretnénk adni, érdemesebb azt a kezelés utánra tartogatni meglepetésként, így nem gondolnak majd arra, hogy rossz dolog fog történni.

Fontos megemlíteni, hogy nem szabad a fogorvossal riogatni a gyermekeket. Ha nem jól mosnak fogat vagy sok édességet esznek, ne mondjuk, hogy „Akkor majd elviszlek a fogorvoshoz!”, mert ez félelmet kelthet.

A fogorvosi kezelésekre történő felkészítést tehát érdemes már jóval a valódi találkozást megelőzően elkezdeni, a tejfogakat pedig megjelenésük után szükséges rendszeresen, reggel és este tisztítani, és évente ellenőriztetni. A jövőben így sok kellemetlen élménytől megkímélhetjük gyermekeinket.

Megosztás: