Mire figyeljek fogtömés után?

Mire figyeljek fogtömés után?

A mai modern fehér tömőanyagok nemcsak esztétikusabbak elődeiknél, de sokkal kényelmesebbek a tekintetben is, hogy tömés után nem kell órákat várni a megszilárdulásukra. A polimerizációs lámpával történő megvilágítás után teljesen megkötnek, így a kezelés után már közvetlenül használhatók is.

Ha érzéstelenítés is történt a beavatkozás során – főleg ha kiterjedtebb a zsibbadás – érdemes megvárni annak elmúlását az étkezésig, hogy elkerüljük a nyelv és orca beharapását vagy a félrenyelést. Ha nem tudunk várni, akkor is fokozottan figyeljünk erre oda.

A tömés kényelmessége, magassága az elérzéstelenedett állapot miatt nem minden esetben állapítható meg egyértelműen a kezelések végén. Ha másnap a tömés magasnak vagy esetleg érdesnek érződik, szükséges a korrigálása. Ha a fog előbb érintkezik a ráharapás során, tartós feszültség keletkezik benne, és megfájdulhat a fog, nem érdemes tehát sokáig várni, mivel a modern tömőanyagok nem kopnak le maguktól.

Tömések után érdemes arra is figyelni, hogyan reagál a fog a beavatkozásra. Bizonyos esetekben a kezelés általi „stressz” és a felhasznált anyagok kémiai tulajdonságai miatt hidegérzékenység jelentkezhet, ami általában rövid idő alatt elmúlik, egyes esetekben azonban több idő, akár több hét is eltelhet. Ha a fog a beavatkozás előtt mély szuvasodással rendelkezett, akkor előfordulhat, hogy előbb utóbb gyökérkezelés is szükségessé válik a fogon. Ezt a folyamatot gyakran erősebb fájdalom is kísérheti, azonban ritkább esetben csendben is végbemehet. Ha tömés után erős fájdalmat érez, mely önmagától jelentkezik és egy napnál tovább fennáll, mindenképp fel kell keresni a kezelőorvost. Emellett a tömés alatt esetlegesen végbemenő „csendes” folyamatok kontrollálására a félévenkénti-évenkénti fogorvosi szűrővizsgálat javasolt.

Fontos megemlíteni, hogy a tömött fogak tisztán tartása ugyanolyan fontos, mint az épeké. A tömések 5-10 évig biztosan jól fognak funkcionálni, de ez csak akkor igaz, ha megfelelően tisztán vannak tartva. Ha ez elmarad, akkor a tömés és a foganyag közötti mikro-réseken keresztül a fog alászuvasodhat. Ez a szűrővizsgálatok alkalmával – a tömés fizikális és röntgen vizsgálata után – szinte teljes pontossággal megállapítható.

Amennyiben szűrővizsgálatra jelentkezne, keressen minket bizalommal!

Megosztás: