Mire figyeljek foghúzás után?

Mire figyeljek foghúzás után?

Egy fog eltávolítása a fogat ért valamilyen sérülés, vagy egy kóros folyamat lefolyásának eredményeképp szükséges. Ahhoz, hogy a fog eltávolítása után a fog helye minél előbb, szövődmények nélkül meggyógyuljon, majd a területet fel lehessen készíteni a foghiány pótlására, ahhoz néhány általános szabályt be kell tartani.

Általános tudnivalók:

A fog eltávolítását követően a fogorvos által a sebre helyezett géztampont kb. 20 percig kell szorítani. Ez a vérzés elállítása mellett azért is fontos, hogy a sebben a véralvadék bent maradjon, amely a gyógyuláshoz elengedhetetlen. Ha az idő letelte után vérzés jelentkezne, akkor gyógyszertárban kapható steril gézlapot kell a sebre szorítani. Ha így sem múlna el, akkor a kezelőorvost értesíteni kell. Enyhe szivárgás az elkövetkezendő napokban normálisnak tekinthető.
A sebet minimum 3-7 napig szívogatni, piszkálni, kiöblíteni nem szabad, a benne keletkezett véralvadékot meg kell őrizni. Ha az eltűnik, a gyógyulás nem fog megtörténni és a fogmederben gyulladás lép fel, amely erős fájdalommal, duzzanattal, lázzal ill. erős szájszaggal járhat. Felső őrlőfog eltávolítása után kerülendő az erős orrfújás és a megerőltető fizikai munka néhány napig, ha az arcüreg közel volt az eltávolított foghoz. Ha orrfújásnál a levegő érezhetően szelel a sebnél, vagy öblítésnél, ivásnál a folyadék az orrüregben megjelenik, akkor késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni, mert az arcüreg megnyílt, és azt minél előbb sebészileg el kell látni.

Étkezés:

Foghúzás előtt mindenképp fontos étkezni. Kezelés után, amíg az érzéstelenítő hatása tart figyelni kell arra, hogy nehogy véletlenül a nyálkahártya vagy a nyelv sérüljön, vagy félrenyeljen, ezért az evéssel-ivással érdemes várni. Első nap a foghúzással ellentétes oldalt kell használni evéskor, amennyiben lehetséges. 3 napig nem megengedett a tejtermékek fogyasztása, és kerülni kell a forró, erősen fűszeres és az apró magvakat tartalmazó ételeket.

Dohányzás:

Legalább 3 napig nem szabad dohányozni, mert a sebgyógyulás üteme lelassul, a véralvadék kieshet, a cigaretta káros anyagai pedig a sebszéleket fertőzik.

Tisztítás:

Az első napon a száj egyéb területeit a szokásos módon és alapossággal kell tisztítani, viszont öblögetni 3 napig nem szabad, a fogmosás során a vizet csak óvatosan lehet kiengedni a szájból. Másnaptól a sebet is puha fogkefével vagy fültisztító pálcával (pl. klórhexidin tartalmú szájöblítőbe mártva) óvatosan tisztítani kell. Ha a seb lepedékes marad, akkor a benne lévő baktériumok fertőzést okozhatnak.

Fájdalom:

A foghúzást követő fájdalom természetes, ezért az érzéstelenítő hatásának elmúlását követően fájdalomcsillapító szedése indokolt lehet néhány napig. A vény nélkül kapható készítmények is alkalmasak erre a célra. A beavatkozás után érdemes pihenni és kerülni kell a fizikai megterhelést, szaunázást kb. 1 hétig.

Duzzanat:

A foghúzás utáni enyhe arcduzzanat normális a beavatkozás utáni néhány napban. Ez önmagától is elmúlik, de érdemes hűtéssel elősegíteni a gyógyulást, patikában vásárolt műjégzselé segítségével vagy tiszta ruhába csomagolt mélyhűtött termékekkel. Fontos, hogy közvetlenül a bőrfelületre ne helyezzünk jeget a fagyási sérülések elkerülése érdekében. Ha az arcduzzanat mérete nőni, vagy terjedni kezdene, tapintása keménnyé válna, vagy láz jelentkezne, akkor azonnal értesítse kezelőorvosát, mert az ezekkel a tünetekkel jelentkező gyulladásnak komoly szövődményei is lehetnek.

Megosztás: