Hogyan kell fogselymezni?

Hogyan kell fogselymezni?


Tényleg olyan fontos?

A fogselymezés a helyes fogápolási rutin elengedhetetlen része, de hazánkban sajnos nem hangsúlyozzák eléggé a jelentőségét. Nélküle csak a fogak felszíneinek 70%-a tisztítható meg! A fogszuvasodások legnagyobb többsége a maradék 30%-ból indul. Az itt ragadt lepedék felelős a káros folyamatokért és még a kellemetlen szájszaghoz is hozzájárul.

A tisztítás lényege az, hogy a fogközben lévő mindkét fog egymás felé néző felszínét, és az általuk kialakított háromszögletű rést is tisztítani tudjuk. Így tud a fog és az íny ép maradni.

Hogyan használjam?

Fogmosás után szakítsunk le egy kb. 40-50 cm-es darabot a fogselyemből, tekerjük a két mutatóujjunk közé, majd hüvelykujjainkkal feszítsük ki. Olyan selymet válasszunk, ami könnyedén siklik. Vezessük be óvatosan a fogközbe, akár kitámasztva arcunkon a kézfejünket. Először az egyik fog oldalához nyomjuk a fogselymet és azáltal húzzuk ki a lepedéket, majd ugyan azon fogközben lévő másik fog oldalát is így tisztítsuk meg. Mozdulat tehát az íny felől a fog rágófelszíne felé történik, nem pedig ide-oda húzogatással, ami a leggyakoribb hiba. Mielőtt a következő fogközbe érünk, tekerjünk egyet a selymen, hogy tiszta felülettel folytathassuk tovább.

Ezt a folyamatot az összes fogközben el kell végeznünk, elől – hátul, alul – felül egyaránt.
Ha túl nagy rés van a két fogunk között, akkor érdemes fogköztisztító kefére váltanunk. Különböző szélességű résekbe különböző méretű fejek használandóak, mindig a legnagyobbat válasszuk ki, ami még erőltetés nélkül átjut.

A helyes technika elsajátítása nem könnyű feladat. Jelentkezzen be hozzánk időpontra, és mi professzionális oktatásban részesítjük!

Megosztás: