Segít-e a rágógumi a szájhigiénia fenntartásában?

Segít-e a rágógumi a szájhigiénia fenntartásában?

A rágógumi használata kellemes ízt és komfortérzetet ad, összességében pedig pozitívan hat a szájhigiéniánkra is. Van azonban néhány dolog, amire figyelnünk kell.

A jótékony hatás csak a cukormentes változatokra igaz, mivel a baktériumok a szénhidrátokat/cukrokat lebontják, amiből savat termelnek, mely károsítja a fogakat. Ezek a folyamatok indulnak be egy-egy étkezés után is.

A rágógumi a nyáltermelést fokozza, így az öntisztuló folyamat beindul a szájban. A nyál molekuláinak semlegesítő hatása van, mely a savas közeget közömbösíteni igyekszik. Emellett a nyál képes egy védőréteget is létrehozni a fogakon, így azok ellenállóbbak lesznek a káros hatásokkal szemben.

A rágógumik gyakori összetevője a mentol, és egyes édesítőszerek (pl. xilitol) is antibakteriális hatással rendelkeznek, amellett hogy kellemes ízt biztosítanak. Ez szintén hozzájárul a védelemhez.
A rágózás a fogmosást nem helyettesíti. A baktériumok káros hatásainak kialakulását csak eltolja, de nem szünteti meg, így a későbbiekben ezek a folyamatok a komplett fogmosás hiányában beindulnak. Ha ugyan nem is kiváltója a fogápolásnak, de jó kiegészítője lehet, főként a napközbeni kisebb étkezések között.

Túlzásba azonban nem szabad esnünk, mivel a rágóízületet károsítja a gyakori, hosszú ideig rágott rágógumi. Naponta legfeljebb kétszer használjuk, és egy-egy rágózás időtartama ne haladja meg a 20 percet.

Megosztás: