Mikor kell a fogászati kezelést elhalasztani?

Mikor kell a fogászati kezelést elhalasztani?

Van néhány olyan egészségügyi állapot, melyek fennállása esetén a saját és mások egészségügyi állapotának érdekében a fogorvosi kezelést halasztani szükséges. Az alábbi felsorolásban összegyűjtöttük őket.

1. Cseppfertőzéssel terjedő betegségek megléte esetén

Ide tartoznak azok az akut fertőző betegségek, melyek nyállal vagy egyéb váladékokkal terjednek. Ilyen a legtöbb légúti megbetegedés, közülük a leggyakoribb az influenza és a nátha.
Itt a fertőzésveszély mellett a járulékos tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés is problémát jelentenek, és lehetetlenné teszik a kezelés kivitelezését. Krónikus fertőző betegségek esetén- ahol a gyógyulás a jövőben előre látható időn belül nem várható -az ellátást speciális körülmények között kell végezni. Erről a fogorvost előzetesen tájékoztatni kell.

2. Bőrön lévő elváltozások megléte esetén

Minden frissen kialakult akut fertőző, vagy nem fertőző elváltozás, vagy sebesetén, mely a feji vagy nyaki tájékot érinti, a kezelés halasztása szükséges. Egyik leggyakoribb a herpesz vírus okozta hólyagos duzzanat az ajkakon, arcbőrön. Ez a vírus a kontaktfertőzés mellet a levegőbe kerülve is fertőz, ami a fogászati kezelések során elkerülhetetlen. A vírus jelenlétét nem szabad elbagatellizálnunk,mivel egyes területre (pl. szembe) eljutva komoly komplikációkat is okozhat. Emellett az elváltozások érintése (irritálása)sem kerülhető el a kezelések során, így azok belobbanhatnak, vagy súlyosbodhatnak. A teljes gyógyulást és a hegek elmúlását meg kell várni.

3. Általános állapotromlással járó betegségek megléte esetén

Azon betegségek megléte alatt, melyek az általános egészségügyi állapotot rontják és legyengüléssel, lázzal, fájdalommal, esetleg mozgási korlátozottsággal járnak, szintén nem javasolt a fogászati kezelés. Ide értendőek az akut belgyógyászati betegségek mellett a baleseti sérülések (pl. kéz- lábtörés, ficamok stb.) és a mentális egészséget negatívan befolyásoló, pszichésen megterhelő időszakok pl. túlzott stressz, depresszió, gyász. Utóbbi esetén a nem sürgős kezeléseket azért érdemes halasztani, mert a fogorvosi beavatkozások is egyfajta emocionális stresszt jelentenek, bármennyire nyugodt környezetben és fájdalommentesen is zajlanak.Ez utóbbi nem feltétlenül érzékelhető, azonban megváltozik a döntéshozó képesség, csökken a toleranciaküszöb,változnak a gyógyszerekre történő reakciók, nő a fájdalomérzékelés és lassulnak a gyógyulási folyamatok is.

4. Daganatterápia során

A kemoterápiát, sugárkezelést vagy immunszupresszív kezelést kapó páciensek minden esetben a kezelést végző szakorvossal (belgyógyász, onkológus) konzultáljanak a fogászati beavatkozás előtt. Ők határozzák meg, hogy pontosan milyen beavatkozások végezhetőek és milyen esetleges gyógyszerek szedhetőek a kezelés alatt (pl. fájdalomcsillapító, antibiotikum).

5. Drog- és alkoholfogyasztás mellett
Minden fogászati kezelés előtt 24 órával a drogfogyasztás és a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása is egyaránt tilos. A módosult tudatállapot következtében a józan ítélőképesség elvész, a tolerancia nagymértékben csökken, a szerek szív-érrendszerre gyakorolt hatásai pedig az érzéstelenítő injekció hatóanyagaival együtt fatális következményekhez vezethetnek.

6. Terhesség 1. és 3. trimeszterében

A babavárást megelőző időszakban mindenképpen ajánlott – a sok egyéb egészségügyi előkészület mellett – a fogászati problémák teljes körű ellátása. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az esetlegesen jelenlévő gócos fogak esetenként a koraszülés okai között szerepelnek. Emellett természetesen a babának sem tesz jót semmilyen gyulladás, vagy góc jelenléte az édesanya szervezetében.Így érdemes minden óvintézkedést megtenni az anya egészségének megóvása érdekében. Tévhit azonban, hogy a baba „elszívja a kalciumot” az anya fogaiból. A terhesség alatt a kismamákban zajló hormonváltozások teszik hajlamosabbá a fogágyat a gyulladásos folyamatok kialakulására, nem pedig a magzat befolyásolja azokat. Emellett az étkezési szokások is megváltozhatnak (pl. az édes íz gyakori kívánása)és a sok cukros étel tovább rontja a helyzetet. Kisebb bakteriális jelenlét– szuvasodás, lepedék vagy fogkő –is okozhat a terhesség alatt ínyvérzést, fogágygyulladást majd elhanyagolt esetben fogmozgathatóságot. Ezért kiemelten fontos a fogak és az íny állapotának rendbe hozatala már a terhesség kezdete előtt, alatta pedig kiemelt figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára és rendszeresen szükséges fogászati kontrollra járni.
Ha egy káros folyamat korábban már elindult, akkor a terhesség során az ellátása megtörténhet, azonban az első és harmadik trimeszterben a komolyabb beavatkozások nem ajánlottak. A kezelések által kiváltott stressz elkerülése céljából tehát ezeket a második trimeszterre érdemes ütemezni.
Fontos megemlíteni, hogy a kezelések alkalmával az érzéstelenítő injekció nem jelent veszélyt a magzatra, és a későbbiekben bizonyos fájdalomcsillapító tabletták is szedhetők. A fájdalom tűrésével és a kezeletlen gyulladásokkal nagyobb kockázatnak teszi ki a kismama a magzatot, mintha megfelelően kezelnék a problémákat. Bizonyos esetekben a diagnosztikus fogászati röntgen készítése is megengedett lehet, mivel valószínűtlen, hogy ártana a fejlődésben lévő babának. Ezeket természetesen kizárólag nagyon indokolt helyzetekben készítik a terhesség ideje alatt.

Ha időpontja van hozzánk, de a fenti tünetek valamelyikét produkálja, vagy a felsorolt csoportok egyikébe tartozik, hívjon minket bizalommal, és segítünk átütemezni időpontját.

Megosztás: