Kiesett az ideiglenes tömésem, mit tegyek?

Kiesett az ideiglenes tömésem, mit tegyek?

Bizonyos fogászati kezelések során, egy-egy alkalom között a fogak ideiglenes tömést kaphatnak. Ezek az anyagok szándékosan úgy vannak kitalálva, hogy könnyen eltávolíthatók legyenek, így előfordulhat, hogy hamarabb kopnak, vagy elmozdulnak a helyükről.

Ha ez történik, fontos megvizsgálni otthon a tükörben, hogy az ideiglenes tömésből mennyi hiányzik. Ha éppen csak lemorzsolódott a teteje vagy egy kis rész tört le belőle és a többi rész a helyén maradt, tehát a záró funkciója biztosított, akkor nyugodtan meg lehet várni a következő időpontot. Azonban, ha az ideiglenes tömés teljes egésze kiesett, akkor minden esetben jelezni kell a kezelőorvosnak, aki valószínűleg minél előbb pótolni fogja azt.

Mikor kap egy fog ideiglenes tömést?

Ideiglenes tömést általában akkor kap a fog, ha a kezelése több ülésben történik, vagy valamilyen más okból kifolyólag az első alkalommal nem helyezhető el benne végleges tömés. Így a fog nem marad lezáratlan, de mégis könnyen hozzáférhető lesz a következő beavatkozás alkalmával, hiszen ezek a tömések könnyedén eltávolíthatóak.

Az ideiglenes tömések többségének felszíne gyorsan kopik és előfordulhat az is, hogy idő előtt kiesnek. Ez nem a rossz minőségükre utal. Nem tartós célra vannak kitalálva, ezért óvatosabban szabad rágni velük és a lehetőségekhez mérten vigyázni kell rájuk.

A fogba helyezésük után érdemes 1-2 órát várni a használatukkal, míg teljesen meg nem szilárdulnak, különben könnyebb elveszíteni őket. Egyes típusok rögtön megköthetnek, különböző kezelésekhez különböző fajta anyagok használatosak.

Leggyakrabban a gyökérkezelés folyamata alatt kap ideiglenes tömést a fog. Ha két ülés között a tömés egésze kiesik, akkor a fog újra befertőződhet és a gyógyulás üteme lassul.
Belső fogfehérítés alkalmai között is ideiglenes van lezárva a fog. Ha a tömés kiesne, a nyálkahártyával érintkezhet a fehérítő szer, ami irritációt okozhat. Minden esetben vízzel ki kell öblíteni a szájat, majd fel kell keresni a fogorvost, mivel a fog üregébe szennyeződés vagy új pigment is bekerülhet.

Töméskészítés során is kaphat ideiglenes tömést a fog. Ez akkor fordulhat elő, amikor valami miatt lehetetlen egy korrekt végleges tömést behelyezni első alkalommal. Ilyen, ha pl. vérzik az íny, a kisgyermek nem kooperatív, vagy ha egy mély üreg végleges tömése előtt „próba” funkciót lát el az ideiglenes tömés. Utóbbi segítségével kiderülhet, hogy kell-e a közeljövőben gyökérkezelni a fogat vagy sem. Ha ilyen esetekben esik ki az átmeneti tömés, akkor a fog érzékennyé válhat, mert a lezárás nem biztosított, emellett a baktériumok is bejuthatnak a mélyebb rétegekbe és rajtuk keresztül befertőződhet a fog.

Összességében elmondható, hogy a kiesett ideiglenes tömések többsége esetén mihamarabbi pótlásuk indokolt.

Megosztás: