Tényleg káros a fluorid?

Tényleg káros a fluorid?

A fluorid használatára, mint oly sok miden másra is igaz, hogy adott mennyiségben szükséges, túlzott dózisban azonban káros lehet.

Fogászati jelentősége abban rejlik, hogy megóvja a fogszöveteket a káros hatásoktól, növeli a zománc kopásállóságát, megakadályozza a baktériumok elszaporodását és segíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogba. Szájüregi hatásai mellett javítja a csontok mechanikai tulajdonságait is.

Fogainkra mind helyileg, mind pedig az emésztőcsatornából felszívódva és így a nyálba bekerülve hat.
Több országban ezért az ivóvízhez is adnak fluoridot, ennek felső határértéke 1,5 mg/l. Magyarországon ez ~0,5 mg/l. A legtöbb ivóvízben és ásványvízben természetes formában is előfordul (geológiai eredet), így bizonyos élelmiszerekben is. Fluorid hiányában fogszuvasodás és a csontok törékenysége alakulhat ki.

Fontos leszögezni, hogy a szájüregből a fluorid nem tud felszívódni. Tehát az átlagos mennyiségű (1000-1500 ppm) fluoridot tartalmazó szájápolási termékek használatával nem károsítjuk egészségünket. Ettől eltérő mennyiséget tartalmazó termékeket pedig csak fogorvosi utasításra érdemes használni.

Túlzott bevitele a zománc elszíneződését, a csontok és fogak gyengülését okozza, illetve több egyéb általános betegség feltételezhető okaként tarják számon. Ez azonban csak akkor fordulhat elő, ha hosszú időn keresztül nagy mennyiségben jut az emésztőcsatornánkba, tehát lenyeljük.

A fogkrémek és egyéb szájápolási termékek hasznos része tehát a fluorid. A kisgyermek fogkrémek (6 éves kor alatt) csak azért képeznek kivételt, mivel náluk félő, hogy lenyelik a pasztát, így ezek nem, vagy csak minimális mennyiségben tartalmazzák. A hat és nyolc év közötti gyermekek fogzománca rendkívül érzékeny, ezért ebben a korban feltétlenül szükséges 1000 ppm fluoridtartalmú fogkrém használata. A felnőttek számára pedig 1500 ppm fluorid tartalmúak javasoltak.

Megosztás: