Kézi vagy elektromos fogkefét használjak?

Kézi vagy elektromos fogkefét használjak?

A megfelelő fogkefe kiválasztásánál a legfontosabb szempont az, hogy olyan fogkefe mellett döntsünk, amely az egyéni sajátosságainknak felel meg.

Ami fontos szempont kell legyen, hogy a fogkefe feje a lehető legtöbb felszínt érje el, a sörték pedig ne legyenek túl kemények, mivel könnyedén kárt okozhatunk velük az ínyen vagy fog anyagán. Általánosságban elmondható, hogy a „soft” azaz a puha sörtéjű fejeket kell választani, azonban figyelni kell arra, hogy elegendő sörteszámmal rendelkezzen, így a tisztító képessége megfelelő lesz.

A gépi fogkeféknek abban rejlik előnyük, hogy professzionálisan kifejlesztett mozgással rendelkeznek, így rövidebb idő alatt, könnyebben érhetünk el egy jobb végeredményt, tisztább fogakat. A kézi fogkefével is lehet hatékony a tisztítás, azonban több odafigyelést, és ügyesebb technikát igényel. Az elektromos fogkefék közül érdemes a kis fejűeket választani, mivel azzal minden régió könnyedén elérhető, pl. a rágófogak hátsó felszínei is. A modern elektromos fogkefék legtöbbje különböző programokkal rendelkezik, amik jelzésekkel segítik betartani többek között az ajánlott időkorlátot, azaz a minimum 2 perc fogmosási időt, vagy azt, hogy minden felszínt kellő ideig tisztítsunk.

Mindezek mellett érdemes reggel és este különböző fogkefét vagy fogkefe fejet használni, amelyek a kialakítása is eltérő. A különböző sörteméret vagy irány más-más területeket tisztíthat meg alaposabban, ezáltal nőhet a hatékonyság. A nyelv felszínén például rengeteg baktérium telepedik meg, mely tisztítása történhet fogkefével is. Erre alkalmasabb lehet egy hagyományos kézi fogkefe a kis fejméretű gépi helyett. Emellett higiéniai szempontból is előnyösebb, ha váltogatjuk a fogkeféinket, mivel a pihenő idő alatt kiszáradnak, így a sörték között megbújó baktériumok száma csökken. Jó megoldás lehet, ha reggel kézi, este pedig elektromos fogkefét használunk.

Milyen időnként cseréljük a fogkefét?

Legalább 3 havonta le kell cserélni a használatban lévő fogkeféket. Ez többek között a sörték kopása, elhajlása, és a baktériumok elszaporodása miatt fontos. Amennyiben a sörték hamarabb elhasználódnak, szétállnak, akkor azok már nem tisztítanak megfelelően, tehát akkor szintén cserére érettek. Vírusos időszakban érdemes havonta váltani őket, betegséget követően pedig javasolt egyből újat beszerezni.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos a fogköztisztító eszközök használata. A fogkefe ugyanis nem éri el ezeket a területeket. A megfelelő fogkefe kiválasztása után tehát ne felejtsünk el fogselyemet vagy fogköztisztító kefét is választani magunknak.

Az általánosan betartandó szabályok mellett figyelni kell arra, hogy különböző fogászati problémákra különböző szájhigiéniás eszközök használata javasolt.

Ha bizonytalan abban, hogy mi a megfelelő az Ön számára, kérjen időpontot hozzánk konzultációra, ahol többek között professzionális szájhigiéniás tanácsadásban is részesítjük!

Megosztás: